Carnet domena ima brojne prednosti

Na internetu se danas može pronaći nebrojeno mnogo internetskih adresa. Od onih vrlo jednostavnih, dugih svega nekoliko slova pa do onih puno dužih naziva. Jedno je svima zajedničko, a to je da se sastoje od naziva domene i ekstenzije između čega se nalazi točka. Prema ekstenziji (desno dio od točke), može se odmah odrediti o kakvoj vrsti domene je riječ.

Najpopularnija ekstenzija je svakako .COM i prema njoj se može odmah odrediti da je riječ o globalnoj domeni. Ugledate li ekstenziju koja predstavlja kraticu neke zemlje, možete znati da je riječ o nacionalnoj domeni. A ugledate li ekstenziju .HR, onda znate da je to Carnet domena koja može biti vrlo korisna.

zašto se naziva Carnet domena je u tome što se organizacija koja je zadužena za njezino upravljanje upravo Carnet, odnosno Akademska i istraživačka mreža.

Što su nacionalne domene

Kao što je ranije navedeno, .HR ekstenzija je zapravo Carnet domena, odnosno hrvatska nacionalna domena. Većina zemalja tako ima svoju nacionalnu domenu koja je lako prepoznatljiva upravo po toj kratici. Primjerice, ekstenzija .SI predstavlja slovensku, .RS predstavlja srpsku nacionalnu domenu itd. Za sve one koji se žele prije svega predstaviti domaćem tržištu, ovakva vrsta je najbolja.

Razlog zašto se naziva Carnet domena je u tome što se organizacija koja je zadužena za njezino upravljanje upravo Carnet, odnosno Akademska i istraživačka mreža. To je organizacija koja se bavi raznim informatičkim uslugama te je dobila pravo upravljanja hrvatskom nacionalnom domenom.

Glavne prednosti Carnet domene

Registracija Carnet domene ima brojne prednosti. Ona glavna je da ćete se bolje i lakše rangirati na tražilicima što bi vam trebao biti prioritet jer ćete na taj način doći do najviše posjetitelja. Naime, statistike pokazuju da većina posjetitelja uglavnom otvara web stranice koje se nalaze na prvoj ili drugoj stranici tražilice. Imate li web stranice koje imaju .HR ekstenziju, puno lakše ćete se probiti na rang ljestvici za domaće pojmove od neke druge web stranice koja ima primjerice .COM ekstenziju.

Osim toga, registracija Carnet domene se vrlo jednostavno može obaviti putem raznih registara u Hrvatskoj, odnosno tvrtki koje nude usluge registracije. Nakon toga još samo morate pronaći najbolji hosting u Hrvatskoj i spremni ste.

.HR ekstenzija je zapravo Carnet domena, odnosno hrvatska nacionalna domena.

Dvije vrste hrvatskih nacionalnih domena

Hrvatske nacionalne domene dostupne su kao:

  • Naplatne
  • Besplatne

Besplatne Carnet domene mnogima nisu najbolja opcija zato što nude određena ograničenja koja se mnogima neće svidjeti. Primjerice, dostupna je samo jedna po korisniku. A osim toga, odabir naziva domene nije potpuno proizvoljan, već je potrebno pratiti određene smjernice. Zbog toga će mnogi odustati od ove vrste i radije se odlučiti za naplatnu varijantu.

Naplatna Carnet domena je zapravo gotovo identična klasičnoj globalnoj varijanti, samo što ćete u ovom slučaju na kraju dobiti ekstenziju .HR, a ne neku drugu. Ovdje gotovo da i nećete imati neka posebna ograničenja i moći ćete registrirati baš onakav naziv kakav želite.

Najbolji hosting u Hrvatskoj je onaj koji će vam ponuditi sve ono što od njega očekujete.

Samo jedna unikatna domena

Potrebno je napomenuti da je moguće registrirati samo jednu jedinstvenu Carnet domenu, odnosno onu koja ima potpuni isti naziv i tu .HR ekstenziju. Zbog toga je provjera domene uvijek prvi korak prije nego započnete s postupkom registracije. Ta provjera će utvrditi je li netko već prije vas registrirao upravo takav isti naziv i ako je to slučaj, vi to nećete moći. Tada imate dvije opcije:

  • Možete pokušati promijeniti naziv
  • Možete odabrati neku drugu ekstenziju (primjerice neku globalnu)
  • Možete promijeniti i naziv i ekstenziju

O vama ovisi za koji od navedenih načina ćete se odlučiti. Ako ste već napravili web stranice prema određenom nazivu, onda je najbolje odabrati neku novu ekstenziju. Ako pak želite .HR domenu, tada se odlučite za neku promjenu u nazivu kako biste pronašli onaj jedinstveni, koji još nitko prije vas nije registrirao.

Koji je najbolji hosting u Hrvatskoj 

Hosting web stranica predstavlja njihovo smještanje na neki poslužitelj. Mnogi se zato pitaju koji je najbolji hosting u Hrvatskoj. Ipak, nema odgovora koji će zadovoljiti baš svakog korisnika. Naime, najbolji hosting u Hrvatskoj je onaj koji će vam ponuditi sve ono što od njega očekujete. Tako će vam neke informatičke firme ponuditi razne prilagođene pakete koji imaju uključene razne usluge uz sami web hosting, kao što su SSL certfikati, upravljanje e-mail adresama i dr.

Ipak, mnogima će najbolji hosting u Hrvatskoj biti bilo koji zato što će im ponuditi kompletnu uslugu na hrvatskom jeziku. Onima koji ne poznaju dobro strane jezike će ta pomoć itekako dobro doći. U svakom slučaju, isplati se provjeriti ponudu više tvrtki i pronaći najbolji web hosting za svoje potrebe.


Leave a Reply

Your email address will not be published.