Domene

Čemu služe domene i kako ih zakupiti?

Odabir i registracija domene

Iako s tehničke strane gledišta domene služe samo kao veza korisnika i web hostinga, one zapravo predstavljaju i brend web stranice. Upravo zbog toga važno je da s odabirom domene ne žurite i da odaberete što kraće, lakše pamtljivo i smislenije ime. Dva su najpopularnija odabira domena, a to su exact match domena (koja predstavlja točno ono čime se bavite) ili domena naziva brenda (ime tvrtke). Provjeru domene možete odraditi kod svakog registra.

Za web stranice čije je ciljano tržište hrvatska najbolji odabir je .hr domena, dok kod web stranica za opća tržišta možete birati i domenu neke druge ekstenzije poput .com ili .net. Morate imati na umu da će Google.hr bolji rang dati web stranicama s .hr domenama, no nije samo domena razlog rangiranja, već cjelokupna optimizacija za tražilice i sadržaj web stranice. 

Nakon što ste odabrali savršeno ime domene, vrijeme je za sljedeći korak, a to je registracija. Domenu ne kupujete zauvijek, već je registrirate na period od minimalno godine dana. Mnogi registri nude jeftine domene, no veoma je bitno da je registar poznat i pouzdan. Kod registra domena ukucajte domenu koju želite registrirati, dodajte u košaricu, te ispunite sve potrebne podatke. Nakon toga uplatite novac putem kartice i to je to. Vaša domena je u svega nekoliko minuta registrirana i spremna za povezivanje s web hostingom!

Web hosting je server web stranice

Domene

Nakon kupnje domene, još jedna stvar je neophodna da bi web stranica bila online, a to je web hosting. Web hosting je server na kojem se nalaze svi podatci web stranice i koji ih šalje posjetitelju.


Leave a Reply

Your email address will not be published.