cPanel se koriste za administraciju web hostinga

Lakše upravljajte hostingom web stranica

Brojni korisnici danas žele na internet postaviti svoje web stranice. Neki iz čisto osobnih razloga, primjerice žele svijetu pokazati svoj trud i znanje. Drugi se pak internetom koriste iz poslovnih razloga te na internet postavljaju stranice svoje tvrtke, obrta, web trgovinu i slično. Bez obzira koji je vaš razlog za postavljanje web stranica, bit će vam potreban web hosting. On podrazumijeva smještaj web stranica na nekom serveru.

A kako biste lakše upravljali svojim dijelom prostora na serveru, dostupna su brojna sučelja. cPanel je jedno od napoznatijih jer je vrlo jednostavno i brojni korisnici ga redovito koriste za administraciju web hostinga.

Općenito o ovom korisničkom sučelju

Korisničko sučelje cPanel mnogi nazivaju i upravljačkim sučeljem zato što korisnicima omogućuje jednostavno upravljanje zakupljenim paketom internetskog hostinga. U slučaju da ne koristite jedno ovakvo rješenje, administracija tog vašeg zakupljenog mjesta mogla bi biti dosta komplicirana. Upotreba cPanela je dosta jednostavna i svi koji imaju nešto informatičkog znanja ne bi trebali imati problema da nauče raditi s njime.

cPanel je zapravo sučelje za korisnike
cPanel omogućava vam potpuno upravljanje s serverom

Zbog toga, kada ugovarate neki web hosting, provjerite hoćete li uz njega dobiti i mogućnost korištenja cPanela kako biste dio oko administracije puno lakše obavljali.

Mogućnosti cPanel sučelja

cPanel je vrlo kompleksno sučelje, koje na jednostavan način nudi mogućnost upravljanja brojnim dijelovima. Tako ga možete koristiti za neke od sljedećih radnji:

 • Promjena raznih postavki (poput izmjene lozinki itd.)
 • Otvaranje novih adresa e-pošte
 • Kreiranje novih baza podataka koje su vam potrebne za rad
 • Prijenos/preuzimanje datoteke putem ugrađenog upravitelja datotekama
 • Izrađivanje sigurnosne kopije podataka
 • Instalacija određenih ranije definiranih modula itd.

Ovo su samo neke od mogućnosti koje vam cPanel može pružiti. Sučelje sadrži brojne druge funkcije i vrlo je vjerojatno da ćete u njemu pronaći sve potrebne funkcionalnosti. Za još lakše snalaženje, nakon prijave u cPanel, možete pogledati brojne videozapise koji detaljno opisuju sve opcije i mogućnosti ovog sučelja.

DNS server za pretvaranje IP adrese

Još jedna od važnih karika u ispravnom funkcioniranju protokola na internetu je DNS server. U njemu se nalaze svi potrebni podaci povezani s domenama i njihovim nazivima:

 • IP adresa
 • Naziv domene povezan s IP adresom

Kada ne bi postojao DNS server, korisnik bi morao upisivati IP adresu u svoj preglednik (npr. 124.200.5.33) kako bi mu se otvorila neka web stranica. Njegovo postojanje omogućuje vam unos naziva domene u web preglednik (npr. mojastranica.com) te će DNS server taj naziv povezati s pripadajućom IP adresom i prikazati vam željenu stranicu.

No, kako bi domena ispravno funkcionirala uz određeni račun web hostinga koji se nalazi na nekom serveru, na domeni se moraju upisati DNS adrese koje su dodijeljene tom serveru. Zbog svega toga je vrlo važno da ste dobro podesili sve postavke koje se tiču DNS servera, kako bi posjetitelji mogli doći do vaše web stranice.

Prijava u cPanel

Za prijavu u cPanel koristite dobivenu poveznicu od pružatelja paketa web hostinga. Najčešće se radi o posebnoj poveznici koju ćete pokrenuti te ćete nakon toga morati unijeti podatke – korisničko ime i lozinku. Sve to biste trebali dobiti od tvrtke putem koje ćete ugovoriti uslugu web hostinga. Za to se možete poslužiti uslugama neke domaće ili strane tvrtke. Rezultat će zapravo biti isti, a domaće usluge svakako su preporučljive za one kojima strani jezici nisu toliko bliski.

Video: Naučite cPanel u 14 minuta

Oni će tako moći puno lakše razumjeti cijeli postupak ugovaranja usluga, a i kasnije će se moći obratiti na domaćem jeziku određenoj tvrtki u slučaju da im je potrebna pomoć. 

Web hosting za najzahtjevnije

Web hosting podrazumijeva zakup određenog dijela servera na koji možete smjestiti vlastite web stranice. Tri su najpoznatije vrste:

 • Dijeljeni
 • VPS
 • Zakup cijelog servera

Prve dvije vrste su na prvi pogled slične, ali zapravo su itekako različite. Dijeljeni web hosting podrazumijeva zakup određenog dijela servera te u tom slučaju njegove resurse i sve ostalo dijelite s ostalim korisnicima.

Web hosting podrazumijeva zakup određenog dijela servera
Web hosting za svačije potrebe

S druge strane, VPS hosting web stranica je puno bolje rješenje jer dobivate vlastito virtualno mjesto na serveru, što znači da ne ovisite o drugim korisnicima, a i imate mogućnost mijenjanja tog vlastitog dijela onako kako to vama odgovara.

Za najzahtjevnije korisnike u ponudi je zakup cijelog servera. Kao što i sam naziv govori, u ovom slučaju ćete dobiti cijeli server na korištenje te ćete ga moći prilagođavati točno onako kako to vam odgovara.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *