LED reflektori

Pametno osvijetljenje uz LED reflektore

Bez obzira radi li se o vanjskoj ili unutrašnjoj rasvjeti, LED tehnologija donijela je uistinu značajan pomak u ekološkom i štedljivom osvjetljenju. Dugi životni vijek i mala potrošnja električne energije čine LED vrlo popularnom alternativom za osvjetljenje, dok ih relativno velika jačina osvjetljenja s obzirom na veličinu čini odličnima za eksperimentiranje s osvjetljenjem u domu. Stoga, bilo da vam je potreban reflektor unutar ili izvan doma, pametan odabir svakako su LED reflektori, koji obećavaju dug vijek trajanja, odlično osvjetljenje i minimalan gubitak energije, koji će se vremenom pokazati kao dobra investicija i u manjim računima.

Vanjski LED reflektori

Odabirete li LED reflektor za korištenje vani, recimo u garaži, na prilazu ili kod vrata kuće, pozornost treba obratiti na nekoliko stvari. Prvo je potrebno razmisliti o tome hoće li se vanjski LED reflektori koristiti za dugotrajno osvjetljenje ili ne. Ako je odgovor potvrdan, potražite opcije koje nude mogućnost spajanja na prekidač. LED reflektori odlično će osvijetliti svako dvorište ili vrt, planirate li neko večernje druženje ili rad za vrijeme mraka. S druge strane, LED reflektor sa senzorom pokreta odličan je kao osvjetljenje na ulazu ili kod garaže, jer se pali automatski te se neko vrijeme nakon prestanka pokreta on gasi sam od sebe.

Osim što vam olakšava snalaženje u dvorištu po mraku, LED reflektor sa senzorom odličan je sustav obrane od provalnika, s obzirom da se pali automatski. Ipak, senzor pokreta može se aktivirati i prolaskom životinja ili njihanjem grana na vjetru, pa je pri pozicioniranju bitno to uzeti u obzir.

Unutarnji LED reflektori

Rasvjeta reflektorima u unutrašnjosti postala je odnedavno vrlo popularna za prostore u domu u kojima je potrebno vrlo dobro osvjetljenje, poput radnih soba, kuhinja i kupaonica. LED reflektori odlična su opcija jer nude raznovrstan dizajn i jako osvjetljenje uz minimalno zauzimanje prostora. Bez obzira bili stropni ili zidni LED reflektori, odlična su opcija jer nude mogućnost namještanja smjera u kojemu je reflektor okrenut, pa tako sami možete odabrati koje dijelove prostora želite osvijetliti jače ili slabije.

LED reflektori

Dodatna pogodnost kod LED reflektora jest što ih možete pomjerati i za vrijeme rada, s obzirom na minimalno zagrijavanje reflektor nikad neće biti toliko vruć da vas opeče kada ga dotaknete. Njihove male dimenzije omogućuju gotovo neupadljivo uklapanje u prostor, što je zgodno za sve koji svoj reflektor žele sakriti unutar prostora, i glavnu riječ prepustiti drugim dizajnerskim elementima.

Princip rada

Kako bismo razumjeli zašto je LED rasvjeta prava mala revolucija u svijetu osvjetljenja, prvo je bitno razumjeti princip rada samih LED dioda. Sam naziv LED (Light Emitting Diode), ne govori puno o ovoj vrsti osvjetljenja, ipak, njen princip rada nije toliko misteriozan koliko se čini. Svako LED svjetlo sačinjeno je od mnogo malih dioda. Kada se kroz vodiče u diodama propusti određena voltaža, elektroni u diodi mogu se kombinirati u prazna mjesta, ispuštajući pri tome energiju u obliku fotona, svijetlost, čija se boja može kontrolirati kontrolom energije fotona.

LED reflektori

Ona je pak određena količinom praznih mjesta u poluvodiču unutar diode. S obzirom na to, LED diode trebaju nizak napon i struju za rad te ne gube mnogo energije na zagrijavanje. Same diode vrlo su male, pa se mogu koristiti u velikom broju uređaja, a njihov životni vijek broji se u desetljećima, što je velika promjena za razliku od regularnih žarulja sa žarnom niti, ali i štednih žarulja.

Odabir reflektora

Prilikom odabira LED reflektora, bilo vani ili unutra, potrebno je obratiti pozornost na nekoliko stavki koje treba uzeti u obzir. Prvo, i najbitnije, tu je snaga reflektora, koja se mjeri u Wattima. S obzirom na veličinu prostora koju želite osvijetliti, broj reflektora i jačinu svijetla koju želite, bitno je odabrati odgovarajuću jačinu. Nadalje, bitno je odabrati i toplinu svijetla LED reflektora, koja uvelike ovisi o prostoru koji želite osvijetliti. Bitno je napomenuti kako se boja i toplina svijetla odnose na različite pojmove, koje ne treba miješati. Iako odabir ovisi samo o osobnom ukusu, općenito se toplo osvjetljenje preporuča za prostore poput spavaćih ili dnevnih soba jer je nešto ugodnije za oko, dok se hladno osvjetljenje preporuča za kuhinje, radne sobe i kupaonice zbog toga što oku izgleda svijetlije. Ipak, u prostor također možete staviti i LED reflektore različitih toplina osvjetljenja. Taj podatak trebali biste moći provjeriti na samom pakiranju LED reflektora i tako si stvoriti savršeno osvjetljen prostor.


Leave a Reply

Your email address will not be published.