Registracija domene online

Registracija domene za par minuta online

Korona virus pogodio je mnoga poslovanja diljem svijeta i prouzročio nevjerojatne gubitke u raznim industrijama. Budući da je još uvijek aktivan te epidemiolozi tvrde da će „plesati“ uz nas još dugo vremena, neophodno je prilagoditi se trenutnoj situaciji u svijetu i pokušati ostvariti što bolje rezultate na poslovnom planu. Mnoge digitalne firme su u ovoj krizi ostvarile neočekivane rezultate i profitirale višestruko od planiranog, a sve to sugerira na jedno – internet je obavezan medij za svako poslovanje.

Stvaranje web stranice

Prva stvar koju morate obaviti, ako planirate stvarati web stranicu je online registracija domene. Osim same domene, postoji još nekoliko stvari koje su vam potrebne, a to su:

 • web hosting
 • SSL certifikat
 • izrada web stranice

Kroz ovaj tekst detaljno ćemo vas uputiti u proces stvaranja web stranice, na koje stvari morate obratiti pažnju, te vas savjetovati oko odabira pravilne domene za internet stranicu.

Internet domena – Registracija domene

Registracija domene je prvi korak koji morate učiniti prilikom kreiranja web stranice, no prije registracije čeka vas mukotrpan posao oko odabira domene. Kako biste shvatili sve o tome što predstavlja internet domena i znali koju odabrati, krenuti ćemo od samog početka i detaljno pojasniti:

 • Što je internet domena?
 • Koje ekstenzije domena postoje?
 • Kako odabrati pravu domenu?

Što je domena web stranice?

Domena predstavlja vezu između korisnika i web hostinga. Ona je ujedno i adresa vaše web stranice, stoga možemo reći da je domena mjesto na internetu za vašu web stranicu. Kako su sve domene unikatne, registracija domene je problem, jer je potrebno pronaći neregistriran naziv. Putem domene će korisnici moći pristupiti web stranici, no ovdje važnu ulogu igra i web hosting. Web hosting je server na kojem se nalazi vaša web stranica i on je zadužen za:

 • Brzinu učitavanja podataka sa web stranice
 • Broj korisnika koji web stranica može primiti
 • Stabilnost i dostupnost web stranice

Za razliku od web hostinga, domena ne igra nikakvu razliku oko tehničkih stvari, već se razlikuje samo po nazivu. Svaka domena je unikatna te je upravo zbog toga registracija domene težak posao, jer je potrebno odabrati domenu koja je slobodna.

Ekstenzije domena – .com, .net, .org…

Ekstenzije domene su dijelovi domene koji se nalaze iza točke. Najpoznatija ekstenzija u svijetu je .com, dok je u Hrvatskoj to nacionalna domena .hr. One su nepromjenjive i ne možete sami stvoriti svoju ekstenziju, već morate birati iz ponude.

Registracija domene se može učiniti za svega nekoliko minuta
Registracija domene .com, .gov, .org, .edu

Kako je internet postajao sve popularniji i kako se je baza njegovih korisnika širila, tako je potreba za većim brojem ekstenzija dovela do toga da danas postoji jako puno različitih ekstenzija.

Odabir naziva internet domene

Registracija domene se može učiniti za svega nekoliko minuta, no odabir naziva internet domene je mukotrpan posao. Uvijek ciljajte na ekstenzije koje su najpopularnije (.com, .hr, .net…), jer će tako web stranica imati najbolji autoritet. Tu se javlja problem da su mnoge smislene domene već registrirane, stoga se morate malo više potruditi oko naziva.

Naš savjet je da izaberete što kraću i lakše pamtljivu domenu, koja je povezana ili s nazivom vašeg poslovanja ili s djelatnosti koju odrađujete. Stoga bi vaša domena trebala izgledati na jedan od ova dva načina:

 • imefirme.com
 • djelatnostkojuradite.com (npr. renoviranjeapartmana.com)

Registracija domene online

Kada ste odabrali pravi naziv domene i provjera domene je pokazala da je ona slobodna, vrijeme je za posljednji korak. Registracija domene se može učiniti na web stranici domovanje.com, vrlo jednostavno za svega par minuta.

Registracija domene je prvi korak koji morate učiniti prilikom kreiranja web stranice
Registracija domene

Potrebno je upisati domenu koju želite registrirati, te platiti za domenu. U svega nekoliko minuta nakon izvršenja plaćanja, vaša domena će biti registrirana i možete je povezati s hostingom.

SSL certifikat za sigurnost stranice

Porastom broja korisnika interneta, narastao je i broj hakera, koji se silno žele dočepati važnih podataka ljudi. Bilo da su to brojevi kreditnih kartica, baze podataka ili nešto treće, zaštita protiv njih je SSL certifikat. Kako biste vašim posjetiteljima pružili sigurnost i dali do znanja da su informacije koje upisuju na vašu stranicu sigurne, neophodan je SSL certifikat.

Laički rečeno, njegov zadatak je kriptiranje podataka koji se šalju između korisnika i servera. Hakeri uvijek nastoje presresti te podatke i dočepati ih se, a ako vaša stranica koristi SSL certifikat, to je nemoguće. Svaka web trgovina pod obavezno mora imati SSL certifikat, kao i mnoge druge web stranice.

Danas, čak i normalne web stranice koriste SSL certifikat koji garantira sigurnosnu vezu (https), te je on postao standard kod svih web stranica. Ako kreirate web stranicu, kod kupnje domene i hostinga, obavezno u košaricu dodajte i SSL certifikat.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *