SSL certifikat

SSL certifikat podataka potreban je za zaštitu korisnika stranice

Najpoznatiji web certifikat je svakako SSL certifikat koji je izuzetno važan faktor u održavanju sigurnosti web stranica na kojima se unose neki povjerljivi podaci korisnika, posebno oni financijski.
SSL certifikat zapravo označava transportni TCP/IP protokol koji se služi posebnom metodom kriptiranja web prometa kako bi spriječio dijeljenje povjerljivih informacija trećoj strani i kako bi spriječio pristup onima kojima ti podaci nisu bili namijenjeni.

SSL je internetski protokol

SSL je protokol koji omogućuje siguran kanal za slanje povjerljivih korisničkih podataka putem Interneta. Funkcionira na način da kriptira podatke nakon što ih korisnik unese pa se podaci tek nakon toga šalju dalje, u kriptiranom obliku. Najšire korištenje SSL certifikata je na stranicama gdje on ima i najveću svrhu, a to su web stranice na kojima se ispunjavaju kontakt forme, gdje se unose podaci s kreditnih kartica, povjerljivi korisnički podaci i slično.

SSL certifikat

Tako je korisnik zaštitio i osobne i financijske podatke jer oni postaju nevidljivi pa se ne mogu niti presresti niti dešifrirati, a samim time niti koristiti.

Https je sigurniji nego http

Jedna od promjena koje su se dogodile je migracija web stranica s http oblika na https. U čemu je razlika između ova dva protokola?

Internet adresa koja je zaštićena SSL protokolom sada počinje s https (tu prepoznajemo slovo „s“ kao oznaku za sigurnosni protokol SSL/TLS), dok je http i dalje klasični naziv za internetski protokol. Ukoliko nekom kriminalnom radnjom haker dospije do podataka s http protokola, može doći do raznolikih krađa podataka. Posebno su osjetljivi financijski podaci kao što su podaci s kreditnih kartica, podaci za login računa korisnika, njegove lozinke, šifre i drugi osjetljivi podaci.

SSL certifikat

SSL znači sigurnost na prvom mjestu

SSL certifikat je programski kod koji će podići sigurnost vaše web stranice na visoku razinu ne ugrožavajući vašu stranicu. On će posjetitelju stranice potvrditi da imate enkripciju podataka koji njega kao korisnika štite. SSL certifikate ne može izdati bilo tko, već tvrtke koje se time bave. One utvrđuju točnost informacija koje traže korisnici web stranica koji bi htjeli dobiti SSL certifikat.

Tek nakon pomne provjere i stroge procedure one će odobriti davanje certifikata. Takve tvrtke ne toleriraju pogreške oko toliko bitnih stvari. GlobaSign je jedna od takvih tvrtki i njeni su standardi iznimno visoki. Najboljim SSL certifikacijskim kućama još se smatraju Symantec, Thawte i GeoTrus.

Nisu svi SSL certifikati isti

Postoji razlika između certifikata, i to u dubini enkripcije i načinu upotrebe. To znači da ima sigurnih ali i „sigurnijih“ certifikata, i onih koji štite samo glavnu domenu ili štite i njene poddomene.
Na vama je da izaberete koja je zaštita potrebna za vašu stranicu, uzimanjem u obzir da li je u pitanju web trgovina, web stranica gdje korisnici unose neke korisničke podatke i slično.
Svakako računajte na to da je potencijalna zloupotreba korisničkih podataka koje se dogode na vašoj stranici iznimno loša reklama za vaš posao pa vam preporučujemo da ne štedite već nabavite najbolji SSL certifikat.

Pročitajte i sljedeći članak: Najpoznatije platforme za izradu internetske trgovine

Extended SSL certifikat, Organization SSL certifikat , Domain SSL certifikat i Wildcart

U nastavku ćemo pomnije opisati ove četiri vrste certifikata i njihovu namjenu. Ukoliko je i vama sigurnost na internetu važna izaberite jedan od sljedećih načina zaštite.
Extended SSL je najsigurniji SSL certifikat koji je dostupan za sve vrste poslovanja. On garantira visoku razinu sigurnosti i autentičnosti i preglednici ga lako prepoznaju po zelenoj traci s crtežom lokota.

Ovakav je certifikat obavezan za tvrtke koje imaju web trgovine jer garantiraju najveću sigurnost u radu s kreditnim karticama.
Organization SSL ne daje toliku sigurnost korisniku, ali ipak dokazuje da je web stranica koju ste otvorili provjerena i da je utvrđeno da je domena legitimna. Time je smanjena mogućnost zloporabe jer je netko ipak ranije temeljito provjerio domenu i utvrdio da je minimalna mogućnost lošeg ishoda. Ovaj certifikat također daje i informacije o toj organizaciji, i to klikom na „Secure Site Seal”.

Domain SSL slična je Organization SSL. Razlika je u tome što klikom na “Secure Site Seal” dobivate informacije o dubini enkripcije pa možete sami odabrati nje li to dovoljna jaka enkripcija za daljnje korištenje. Zapravo je ovaj certifikat idealan za sve koji bi htjeli imati enkriptirane podatke, ali im nije bitno dokazivanje autentičnosti sajta i potvrde o tome.
Wildcart certifikati su dodatni certifikati kojima štitite i sve svoje poddomene, a ne samo onu glavnu.

Najam servera s flat prometom. Tehnički nadzor, održavanje i podrška 0-24, garantirana stabilnost. Provjerite najbolju dedicated hosting uslugu! Pročitajte više u ovom članku.


Leave a Reply

Your email address will not be published.