Carnet domene za svakoga

Sve je više carnet domena u opticaju

Hrvatski internetski prostor ima sve više internetskih stranica koje se skrivaju iz ekstenzije hr. To je oznaka Hrvatske, a prema toj oznaci se može odmah prepoznati da je riječ o hrvatskoj nacionalnoj domeni. U svakoj državi određena organizacija upravlja nacionalnom domenom, a u Hrvatskoj je to Carnet. Riječ je o akademskoj i istraživačkoj mreži koja nudi brojne informatičke usluge.

Upravo zbog toga, mnogi koriste naziv carnet domene kada žele istaknuti hrvatsku nacionalnu domenu. Ona predstavlja odličan način za privlačenje domaćih posjetitelja, ako imate poslovne stranice i ciljate na domaće tržište.

Carnet domene za svakoga

Carnet domene za svakoga

Svi oni koji imaju neku tvrtku, a najviše su orijentirani na domaće tržište, svakako bi trebali izraditi svoje web stranice i postaviti ja na hrvatsku nacionalnu domenu. Naime, carnet domene su vrlo lako prepoznatljive po kratici koja označava da je riječ o Hrvatskoj. Kada netko tko traži neku domaću tvrku vidi dvije stranice sa sličnim nazivom, od kojih je jedna s com ekstenzijom, a druga s hr ekstenzijom, vjerojatno će prvo kliknuti na ovu drugu jer će pretpostaviti da je to domaća web stranica.

Osim toga, moguće je odabrati dvije vrste carnet domena:

  • Besplatne
  • Naplatne

U jedna i druge imaju svoje prednosti i mane i na svakome je da odluči koja mu se više isplati.

Besplatna varijanta za registraciju

Besplatne carnet domene imaju određena pravila kojih se potrebno pridržavati pri registraciji. Ona se odnose na konkretan naziv, koji ne može biti proizvoljan, već mora sadržavati neke dijelove povezane s nazivom vaše tvrtke ili dio vaših osobnih podataka.

Besplatne carnet domene imaju određena pravila

Osim toga, moguće je registrirati samo jednu besplatnu carnet domenu pa ako ste planirali registrirati više njih, možete odmah odustati od te ideje.

Jednostavno do svoje naplatne carnet domene

Naplatne carnet domene se gotovo i ne razlikuju od bilo kakve globalne domene (.com, .net, .info, …), osim po ekstenziji hr. To znači da ih možete registrirati putem brojnih tvrtki koje nude uslugu registracije, a možete se čak odlučiti i za neke strane tvrtke.

Nema ograničenja kada je u pitanju broj ovakvih domena koje možete registrirati, a gotovo da i nema nekih posebnih pravila pri odabiru naziva. Stoga, želite li se predstaviti domaćem tržištu putem hr domene, odaberite naplatnu varijantu i vrlo brzo ćete doći do one domene koju ste željeli, od samog naziva pa sve do ekstenzije.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *