Mnogi u telefonu čuvaju važne podatke

Život bez mobilnih telefona je danas mnogima nezamisliv. Mnogi se njime svakodnevno služe, za pozivanje, slanje SMS poruka, korištenja Interneta i slično. Naravno, tijekom vremena na telefonu spremamo velike količine podataka. A kada dođe do kvara telefona, postoji mogućnost i gubitka tih podataka.

Sama pomisao na činjenicu da bi mogli izgubiti podatke iz telefona mnoge bi uznemirila. Postoje načini da se to prevenira, u suprotnom, preostaje vam još samo potražiti neku tvrtku koja vrši spašavanje podataka iz telefona. Iako ni oni nisu čudotvorci i ne možete uvijek očekivati povrat svih podataka.

Razne vrste podataka u telefonu

Mobilni telefon svatko koristi na različite načine pa se na njemu mogu pronaći razne vrste podataka. Tako su nekima određeni podaci vrlo vrijedni, dok će nekome drugome biti bezvrijedni.

Spašavanje podataka iz telefona uglavnom se se odnosi na sljedeće:

  • Imenik s telefonskim brojevima
  • Arhiva SMS poruka
  • Fotografije
  • Glazbene datoteke
  • Razni dokumenti, tablice i slično

Tako će primjerice nekome fotografije biti nebitne, dok će za nekoga upravo fotografije biti izrazito bitne i upravo zbog njih će se odlučiti za spašavanje podataka iz telefona. Isto tako, nekome su vrlo bitni telefonski brojevi, odnosno sami imenik pa će u slučaju neke havarije s telefonom upravo to biti podaci koji će mu najviše nedostajati i koje će svakako htjeti spasiti.

Moguća prevencija za zaštitu podataka

Kako se ne biste doveli u situaciju da izgubite važne podatke na telefonu, možete se koristiti određenim metodama za prevenciju. Jedna od njih je korištenje memorijske kartice. Većina današnjih telefona nudi mogućnost korištenja memorijske kartice koju možete dodatno koristiti za pohranu. Zato biste ju svakako trebali koristiti te na nju pohranjivati sve bitne podatke. U slučaju da dođe do kvara uređaja, memorijsku karticu s podacima ćete jednostavnu izvaditi te nećete izgubiti podatke.

I preklopne maske za mobitel štite svaki dio vašeg uređaja, a pritom izgledaju lijepo i ne otežavaju korištenje.

Druga odlična metoda za prevenciju je izrada sigurnosnih kopija podataka. Ona podrazumijeva da sve važne podatke na telefonu pohranjujete na još jedno mjesto, npr. na računalo, prijenosni disk ili nešto slično. Tako u slučaju kvara telefona, neće vam biti potrebno spašavanje podataka iz telefona jer sve podatke ćete već imati pohranjene na drugom mjestu.


Leave a Reply

Your email address will not be published.