Odabir kvalitetne internet domene za web stranicu

Internet je danas glavni medij i neophodno je na njemu biti prisutan. Ako vodite poslovanje ili pak planirate pokretanje osobnog bloga, jedan od pojmova s kojim ćete se morati susresti su internet domene. One predstavljaju vezu do vaše web stranice, tj. adresu, i ujedno su ime stranice po kojoj će ju posjetitelji pamtiti. Kroz ovaj tekst detaljno ćemo vas uvesti u svijet izrade web stranica i potrebnih pojmova koje morate znati, te vas uputiti kako odabrati ime domene i gdje ju možete registrirati.

Izrada internet stranice

Kod izrade internet stranice, dvije stvari su neophodne, a to su:

 • internet domena
 • web hosting

Oni će se pobrinuti da je vaša web stranica online, te bez njih ne možete biti prisutni na internetu. Postoje razne varijacije domena i web hostinga, o kojima ćemo detaljnije govoriti nešto kasnije. Ukratko, internet domena je veza preko koje će korisnik doći do web hostinga, na kojem se nalaze podatci s vaše web stranice, koje on šalje i prikazuje korisniku i internet pregledniku. Internet domene nemaju nikakvih razlika osim naziva, dok se kod web hostinga razlikuje:

 • Koliko korisnika može primiti web stranica
 • Koliko podataka možete pohraniti na web stranicu
 • Dostupnost web stranice
 • Brzina učitavanja web stranice

Ekstenzije domene

Domene web stranica se sastoje od dva dijela, prvi je naziv, a drugi ekstenzija. Ekstenzija domene je nepromjenjivi dio, a najpoznatije ekstenzije su: COM, NET, ORG, ili nacionalne domene poput; HR, RS, SL… Početkom interneta broj web stranica nije bio velik i nije postojalo toliko puno ekstenzija. Budući da su domene unikatne, jednom registrirana domena je zauzeta, te je bilo potrebno stvoriti i neke dodatne, jer su opće riječi poznatih domena bile zauzete.

Tako danas razlikujemo i neke druge ekstenzije, poput .gov ekstenzije namijene za vlade država, .mil ekstenzije za vojske, .store ekstenzije za dućane ili ekstenzije .io koja je sve popularnija za nove projekte. Budući da je dosta riječi za ovu ekstenziju slobodno, sve više ljudi odlučuje se upravo za nju.

Odabir domene za web stranicu

Kod odabira domene morate imati na umu da je domena nepromjenjiva. Jednom kada registrirate domenu, taj naziv morate držati dok god postoji web stranica. Promjena domene će djelovati negativno na rangiranje web stranice kod tražilica, stoga nikako nije preporučljiva.

Kod odabira si dajte vremena i dobro razmislite o potencijalnim imenima. Tu će vam pomoći provjera domene, koja će vam otkriti je li neki naziv registriran za određene ekstenzije. Imajte na umu da tražite što kraće i lakše pamtljivo ime domene, koja je vezana uz vaše poslovanje. 

Registracija domene u par minuta 

Nakon što ste pronašli idealan naziv i provjerili da je slobodna, sljedeći korak je registracija domene. Ona se u današnje vrijeme odvija veoma jednostavno, te može biti gotova za svega nekoliko minuta. Upišite domenu koju želite registrirati, uplatite novac za njenu registraciju putem neke od dostupnih metoda, te će domena biti registrirana. Nakon registracije, povežite je s vašim web hostingom i vaša stranica će postati dostupna posjetiteljima.

Domena se registrira na period od godinu dana, te se prema potrebi produljuje svake godine. Dok ste vi vlasnik domene, možete je produljiti koliko god godina želite, te je nitko drugi ne može registrirati.

Zašto odabrati VPS hosting ?

Iako je web hosting opće poznatiji pojam nego VPS hosting, u današnje vrijeme VPS ima niz prednosti u odnosu na hosting. Ova usluga omogućava vam direktan pristup serveru i mogućnost dijeljenja performansi servera s drugim korisnicima. VPS hosting za web stranice je trenutno najpopularniji, te je ujedno i najbolji odabir.

VPS hosting paketi

Postoje razni paketi servera, a prema vašim potrebama birate onaj koji vam odgovara. Kod plus.hr firme možete pronaći sve potrebne stvari za web stranicu, pa tako i VPS hosting. Svi paketi uključuju:

 • Mogućnost restartanja servera – u slučaju bilo kakvih poteškoća
 • SSD disk – garantiraju puno brže učitavanje web stranice
 • Više različitih podržanih operativnih sustava – za sve potrebe
 • Statistike – oko dostupnosti mreže i performansi
 • SSH pristup serveru – jednostavniji i brži način upravljanja sa serverom

Ako ste novi u svijetu interneta i niste upoznati s izradom web stranice ili odabirom odgovarajućeg paketa, slobodno možete kontaktirati podršku. Oni će prema vašim potrebama odabrati paket koji odgovara zahtjevnosti web stranice, te vam mogu pomoći i s tehničke strane.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *