Power bank je spas za bateriju

Mobiteli i njihove specifikacije razvijaju se nevjerojatnom brzinom i sve to prati sve veća potrošnja energije mobitela. Nažalost, teško je usporedno s razvojem potrošnje stvoriti toliko jaku bateriju koja će izdržati cijeli dan intenzivnog korištenja, te upravo zbog toga proizveden je power bank. To je prijenosna baterija koja služi za punjenje mobitela neovisno gdje se nalazite, a s mobitelom se povezuje pomoću kratkog USB kabela. Svima je nezgodno kada primijete da im je baterija veoma slaba, te upravo zbog toga power bank je spas u zadnji čas. Sve o tome čemu služi i kako se koristi, te gdje se može kupiti pročitajte u nastavku tekst.

Čemu služi power bank?

Iako smo već u uvodu napomenuli da je to prijenosna baterija za mobitel, on se može koristiti i za punjenje nekih drugih stvari. Mnogi elektronički uređaji pune se preko micro USB kabela, te na taj način on vam može pomoći i prilikom punjenja prijenosnih slušalica, sportskih kamera ili tableta. Osobe koje vole putovanja ili općenito lutanje po cijele dane koriste power bank i na taj način su sigurni da nikada neće ostati bez baterije. Power bank je uređaj koji prvo napunite doma i kada se njegov kapacitet napuni on ga predaje mobitelu kada se povežu kabelom.

Koju bateriju odabrati?

Kako bismo vam pomogli oko odabira prijenosne baterije, moramo spomenuti da osim na dizajn morate paziti i na kapacitet. Kapacitet baterija izražava se u mAh, a isto tako i baterija vašeg mobitela i power bank imaju određen kapacitet. Uzeti ćemo za primjer da je kapacitet power banka 20 000 mAh, a vašeg mobitela 4 000 mAh. To znači da on može napuniti vaš uređaj od 0 do 100% 5 puta i tek onda mora ići na punjenje (20 000mAh/4 000mAh).

U većini slučajeva i kod prijenosnih baterija vrijedi isto pravilo kao i kod baterija mobitela, a to je da što veći kapacitet imaju to su i veće. Najpopularniji su oni od 10 000 mAh koji su relativno tanki, lako prenosivi i  stanu u svaki džep.

Pripazite kod kupnje baterije za mobitel

Današnji mobiteli podržavaju brzo punjenje i imaju određenu struju koja im je potrebna za punjenje. Zbog toga provjerite je li prijenosni punjač kompatibilan s vašim uređajem, te može li mu isporučiti dovoljno struje za brzo punjenje. U slučaju da ne može, tada će se vaš mobitel puniti veoma sporo, te u konačnici zbog nepravilnog punjenja možete imati i problema s baterijom. Također, imajte na umu prilikom kupnje da su oni kvalitetniji i jači punjači nešto skuplji, tako da ukoliko imate kvalitetniji mobitel pronađite i kvalitetan power bank.

Najisplativija kupnja i najveći izbor prijenosnih baterija je na internetu. Razne internet trgovine u ponudi imaju širok asortiman baterija, te osim toga detaljno ispisane specifikacije od svake baterije. To znači da možete biti 100 % sigurni u internet kupnju i znati da je kupljeni power bank kompatibilan s vašim uređajem.

Tableti su za kućno korištenje

Kada su došli na tržište mnogi su bili impresionirani, jer su tableti uređaji između mobitela i laptopa. Ekrani mobitela su relativno mali, dok su laptopi nespretni za korištenje tijekom ležanja. Upravo zbog toga tableti su uzeli svoj dio kolača tržišta i već godinama im popularnost raste. Glavna stvar za koju ova tehnološka igračka služi je surfanje internetom, čitanje knjiga ili gledanje filmova.

Prilikom kupnje tableta morate imati na umu da je njihov ekran znatno veći i upravo zbog toga potrebne su im dobre performanse. Kako bi korištenje bilo ugodno i kako tablet ne bi blokirao, veoma je bitno da ima kvalitetne specifikacije. Jeftini tableti poslužiti će za neke jednostavne funkcije poput gledanja YouTube videa ili čitanja knjige, no već prilikom surfanja i otvaranja malo zahtjevnijih stranica znaju početi blokirati. Upravo zbog toga u izboru bi vam trebali biti tableti srednje cijene ili oni skuplji, ovisno o vašem budžetu.

Također, upravo zbog velikog ekrana i baterija tableta mora biti velikog kapaciteta, kako ne biste trebali često visiti blizu utičnice. Obratite pažnju i na rezoluciju tableta, kako bi slika na ekranu bila što kvalitetnija. Ekran tableta je velik i ukoliko mu rezolucija nije kvalitetna prilikom gledanja filmova ili čitanja može doći do umaranja očiju i nepravilnosti na ekranu. Upravo zbog toga obratite pozornost na to kolika je gustoća piksela po inču.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *