tvrdi diskovi

Tvrdi disk u računalu kao spremnik za podatke

Računala se danas naveliko koriste u razne svrhe. Postoje oni koji redovito koriste stolna računala, a jako je mnogo i onih koji se puno češće služe prijenosnim računalima jer vole raditi u pokretu, a ona im upravo to i omogućuju. Bez obzira o kojoj vrsti računala je riječ, jedno im je zajedničko, a to je da se sastoje od brojnih komponenti koje su zaslužne za određene radnje. 

Mnogi će reći da je tvrdi disk jedna od najvažnijih komponenti jer se na njemu čuvaju svi podaci. Zato je vrlo važno redovito raditi i sigurnosne kopije hard diska kako ne bi došlo do problema u slučaju njegovog kvara.

Povijest tvrdog diska

Tvrdi disk u računalu se počeo koristiti davne 1957. g., a za njegov razvoj zaslužna je i danas vrlo poznata informatička tvrka IBM. No, zbog ograničenja tehnologije u to vrijeme, tvrdi disk koji se tada ugrađivao u računala bio je vrlo malog kapaciteta i dimenzijama dosta velik. Naglim razvojem tehnologije u posljednjih 50 godina, hard disk je postao sve manjih dimenzija, a ujedno mu se kapacitet povećao.

tvrdi disk u kompjuteru
Mnogi će reći da je tvrdi disk jedna od najvažnijih komponenti kompjutera.

Kada se kaže kapacitet, misli se na količinu podataka koja se na njega može pohraniti. Nekada se kapacitet definirao u svega nekoliko megabajta, a danas je situacija takva da će se za par godina na tržištu nuditi samo oni od 1 TB ili više kao neki standard.

Različite veličine ovisno o vrsti računala

Hard disk kakav se danas može pronaći na tržištu dostupan je u dvije dimenzije koje su izražene u inčima:

  • 2,5  inča
  • 3,5 inča

Ovi prvi su kao što se vidi po broju nešto manjih dimenzija i ugrađuju se uglavnom u prijenosna računala koja imaju manja kućišta. Tvrdi diskovi od 3,5 inča ugrađuju se u stolna računala jer u njima ima puno više mjesta.

Također, on se može koristiti i kao vanjska komponenta te se može kupiti vanjski tvrdi disk ili se može kupiti onaj uobičajeni, ali se onda za njega može kupiti posebna ladica u koju se ugrađuje i koja se kasnije može spojiti na bilo koje računalo. Kada je riječ o samoj pohrani, mnogi danas koriste i NAS Synology za pohranu putem interneta.

https://www.youtube.com/watch?v=cARznMnq-EU

Spašavanje podataka 

Na tvrdi disk se spremaju svi podaci, od svih podataka operativnog sustava, svih aplikacija i njihovih postavki, ali i svi vaši osobni podaci. Mnogima su podaci iznimno dragocjeni i ne bi bilo dobro da ostanu bez njih. Ako dođe do kvara hard diska, može doći do gubitka tih podataka i ovisno o težini kvara, moći ćete ih lakše ili teže povratiti. U određenim slučajevima ćete taj postupak moći odraditi sami, a ponekad će vam biti potrebne usluge nekih specijaliziranih tvrtki koje se time bave. 

Želite li izbjeći takve neugodnosti, preporuka je da redovito radite sigurnosne kopije podataka s tvrdog diska na neko drugo mjesto, kao vanjski SSD disk. Najbolje je to napraviti na još neki drugi medij, a jednu kopiju možete postaviti i na internet, primjerice korištenjem NAS Synology rješenja.

Dijelovi hard diska

Hard disk se sastoji od više dijelova, a najvažniji su:

  • Glave za čitanje i pisanje – služe za zapisivanje podataka i kasnije za čitanje tih podataka
  • Mehanizam glava – ovo je dio koji služi za ispravan rad glava za čitanja i pisanje
  • Motor – služi za rotiranje ploča
  • Elektronika – upravlja mehanizmom glava i motorom
  • Ploča/ploče – neki modeli imaju jednu, neki više, a na njih se zapisuju podaci i s njih se kasnije čitaju podaci

Ako dođe do hardverskog kvara tvrdog diska, ovisno o tome koji dio je stradao će ovisiti i mogućnost popravka.

NAS Synology kao odlično rješenje za mrežnu pohranu

NAS je kratica za „network attached storage“, odnosno riječ o nekom mjestu za pohranu koje je povezano na mrežu i koje onda može više ljudi koristiti putem raznih aplikacija. Danas brojne tvtke nude ovakva rješenja, ali kao jedan od najpopularnijih i najzanimljivijih korisnicima se istaknuo NAS Synology uređaj.

tvrdi diski u NAS Synology
Redovito radite sigurnosne kopije podataka s tvrdog diska na neko drugo mjesto.

Tako su NAS Synology uređaji karakteristični po tome što uz malu potrošnju energije, relativno male dimenzije i minimalnu buku nude odlične mogućnosti za sve one kojima je potreban takav oblik smještaja podataka. Jednostavno rečeno, NAS Synology je računalo koje je stalno povezano na internet i na koji se mogu spremati podaci s bilo kojeg mjesta, a nakon toga se mogu podijeliti i s onima koji se također spajaju na to računalo. Tražite li takvo rješenje, ne tražite dalje jer NAS Synology ima sve što vam je potrebno.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *