Zamjenski ili originalni toner za printer?

Toner, tinta za pisač, grafitna tinta… Sve su to nazivi za boju koja se nalazi u printeru, boju koju moramo mijenjati kako bismo uvijek imali svjež i dobar rezultat tijekom printanja. Iako taj rezultat svakako ovisi o printeru kojem imate, posebice o vrsti printera, on je ovisan i o tome jesu li boje originalne, koliko su one često mijenjane i jesu li se osušile. 

Kroz tekst ćemo pričati o tome što je toner za printer općenito, objasnit ćemo vam princip koji printeri koriste pri printanju, a onda ćemo vam dati neke konkretne savjete koje biste trebali pratiti da bi toneri za printere koje kupite bili kvalitetni. Krenimo po redu!

Toneri za printer – osnove

Toneri dolaze u dva formata, ili su u boji ili su samo crna boja. Oni u boji imaju kombinaciju plave, ljubičaste i zelenkaste i onda kombiniranjem tih boja dobivamo ove ostale. Što je tinta printera kvalitetnija, to je više ovih drugih, manjih nijansi i to ćete točniju sliku dobiti.

Toneri dolaze u dva formata, ili su u boji ili su samo crna boja.

Ponekad printer podržava printanje kad jedan od tonera nije prisutan, primjerice printanje crno-bijelih dokumenata bez boje, ali je to rijetko jer je obrnuti slučaj kompliciran. Zato vam uvijek preporučimo da kupite tonere u paru, tako ćete ujedno i proći jeftinije.

Neki printeri vam dopuštaju umetanje različitih veličina, ali većina će vam dati samo jednu vrstu i tu vrstu kupujete. Zbog toga nemate baš neku šansu za ekonomičnosti, ali to najčešće nije ni bitno.

Zamjena tonera u printeru

Zamjena tinta u pisaču je jednostavna. Kad tinta dođe, otpakirate ju i maknete mali zaštitni dio na dnu te ju umetnete na mjesto koje je predviđeno. Danas mali broj pisača ima tintu koja se puni kroz bočice, većina se mora ubaciti direktno s cijelim pakiranjem.

Recikliranje tonera

Nemojte zaboraviti reciklirati toner za printer – to je vrlo bitno! Većinu vremena možete ih odnijeti u neku školu ili knjižnicu, a ponekad ih možete ubaciti i u plastiku. Posjetite stranicu proizvođača kako biste bili sigurni o čemu se radi tj. gdje se spremaju stara pakiranja.

Provjera prije printanja

Mudro trošite toner za printer, jer je boja skupa. Uvijek dva puta pregledajte dokument koji printate i uvjerite se da nema greški. Ako nema potrebe za printanjem u boji, printajte crno-bijelo. Ta je tinta jeftinija i tako ćete često moći proći dvije crne tinte u paru s jednom u boji. Uštedjet ćete ako to nastavite raditi u budućnosti.

Zamjenski toneri za printere

Zamjenski toneri za Canon printer su škakljiva tema i teško je govoriti o općenitom slučaju kad svaki proizvođač zamjenskih tinti zapravo koristi drugačiju formulu i ponekad uopće ne poštuje pravila originalnog proizvođača. Rezultat su neke kopije koje su bolje od originala i neke koje se mogu odmah baciti u smeće.

HP toneri za printere namijenjeni su isključivo za HP pisače

Općenita ideja je da ćete s njima ostvariti između 30% i 60% originalne snage, a to se onda svakako ne isplati s obzirom na to da je razlika u cijeni najčešće 1$ ili 2$. Upitno je i da li za ovakve proizvode možete dobiti povrat novca ili ne, tako da imajte na umu da je uvijek bolje igrati sigurnije.

HP toneri za printere

HP toneri za printere namijenjeni su isključivo za HP pisače, a dolaze u raznim oblicima. Možete uzeti određenu boju u bočici i tako zamijeniti isključivo nju. Ovo se radi s profesionalnim printerima, kućni printeri najčešće nemaju tu mogućnost i ne preporučuje se „uradi sam“ miješanje ovih boja jer to najčešće rezultira u velikom neredu.

Broj koji piše na tinti nije model odnosno broj printera, već je on napisan sitnije ispod.

Postoje i mnogi klasični modeli – crna boja i onaj u boji odnosno tricolor HP tinta. Pazite da ste dobro pročitali pakiranje i da ste provjerili je li HP toner kompatibilan s vašim HP printerom. Neke stranice dopuštaju pretragu po modelu printera pa je tako dobro imati to na umu.

Broj koji piše na tinti nije model odnosno broj printera, već je on napisan sitnije ispod. To ponekad zbuni ljude pa nije loše dvaput provjeriti pri kupovini! Hipotetski, model 280 zahtijeva tintu 364. Vi uzmete tintu na kojoj piše velikim slovima 280, a ne 364 na kojoj sitnim slovima ispod piše „za model 280“. HP tinta 280 ispod sitnim slovima ima ispisane modele za koje je ona napravljena.

HP toneri za printer garantiraju kvalitetom, no ako nemate novaca za original, možete se odlučiti i na zamjenske tonere. Sretno u kupovini – svakako posjetite online trgovine i pokušajte tamo filtrirati ponudu te ju sortirati prema cijeni kako biste imali najbolje iskustvo kupovine!


2 Comments

  1. Hi! I’m at work browsing your blog from my new apple iphone!
    Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your
    posts! Keep up the superb work!

  2. obviously like your web-site but you have to test the spelling on quite a few of your posts.
    A number of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to inform the truth on the other hand I will certainly come back again.

    My page :: zapacita01

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *