Zanimljivom domenom do velikog broja posjetitelja

Bez obzira želite li na internet postaviti svoje osobne stranice kojima želite predstaviti sebe ili neki svoj hobi ili je pak riječ o poslovnim stranicama kojima želite predstaviti svoje poslovanje, potrebna vam je domena zanimljivog naziva. Statistike pokazuju da će oni koji pretražuju internet, radije kliknuti na neki zanimljiviji naziv web stranice, nego na neki klasičan i uobičajen. 

No, danas ipak više nije toliko jednostavno doći do neke takve domene s obzirom da su brojne takve već odavno zauzete, pogotovo s com nastavkom. Ipak, možete još uvijek uloviti neke zanimljive nazive s drugim nastavcima, kao što su net, eu, info i slične.

Vrste domena na internetu

Danas se na internetu mogu uglavnom pronaći dvije vrste domena

  • Globalne
  • Nacionalne

Nacionalne ćete vrlo lako prepoznati, budući da je riječ o domeni neke zemlje. Primjerice, hrvatska ima nastavak hr, a često je zbog toga nazivaju i hr domena. Svaka zemlja ima svoja pravila vezana uz registraciju nacionalne domene te različite podvrste. Primjerice, u Hrvatskoj se mogu odabrati besplatne i naplatne nacionalne domene te svaka ima neke svoje posebnosti (tko je može registrirati, koliko komada ih može registrirati i sl.)

S druge pak strane, globalne domene nisu vezane uz određenu zemlju i mogu se registrirati putem brojnih tvrtki, od onih domaći do onih stranih.

Registracija globalne domene

Registracija globalnih domena je zapravo vrlo jednostavan postupak. Prije svega, morate se odlučiti za tvrtku putem koje ćete to učiniti. U Hrvatskoj nekoliko tvrtki nudi ovu uslugu, dok je vani broj puno veći. Bez obzira odlučite li se za domaću ili inozemnu tvrku, krajnji rezultat će biti isti. 

Provjera domena

Nakon tog prvog koraka i odabira tvrtke, na njihovim web stranicama ćete prvo morati unijeti željeni naziv domene. Sustav će nakon toga provjeriti je li slobadan i ako je, nastavite dalje pratiti vrlo jednostavan postupak koji uključuje unos osobnih podataka i podataka o plaćanju. Ako pak željeni naziv nije dostupan, sustav će vam ponuditi neke druge opcije koje možete prihvatiti i koje su slične onome što ste tražili ili jednostavno krenite ispočetka, s nekim potpuno drugim nazivom.

Ostale usluge za pokretanje posla na internetu

Ako ste se odlučili postaviti internetske stranice, osim internetske domene, trebat će vam i usluga web hostinga. Njega također možete ugovoriti putem raznih tvrtki, no mnogi se odlučuju za hrvatski hosting iz više razloga. A kakva je to zapravo usluga? Riječ je o usluzi smještaja web stranica na određenom serveru. Na taj način će vam web stranice biti stalno dostupne i to je upravo ono čemu biste morali težiti. 

Od ostalih usluga, svako je poželjno uzeti i SSL certifikat, pogotovo ako ćete na web stranicama imati neke dijelove koji uključuju unos osjetljivih podataka od strane posjetitelja.

Hrvatski hosting je mnogima najbolje rješenje

Hrvatski hosting web stranica predstavlja uslugu koja je gotovo identična onima stranih tvrtki, uz jednu veliku razliku. A ta razlika odnosi se na hrvatski jezik, odnosno ugovorite li hrvatski hosting, onda je za očekivati da ćete sve imati na jeziku kojeg ipak najbolje poznajete. A to je posebno pogodno za one koji baš dobro ne barataju stranim jezicima. A hrvatski hosting tako uglavnom nudi četiri osnovne vrste: 

  • Dijeljeni hosting – mjesto za smještaj web stranica na serveru koji se dijeli na puno korisnika; odlično za neke manje web stranice i slično, ali ne preporučuje se za važne poslovne web stranice
  • Reseller hosting – sličan kao dijeljeni, uz jednu bitnu razliku – omogućuje da svoj dobiveni dio podijelite na više manjih dijelova i iznajmljujete drugima
  • VPS – naziv dolazi od engleskog “Virtual Private Server”, što znači da ćete imati jedan virtulni dio na serveru. Ovo je puno bolja opcija od dijeljenog jer u ovom slučaju uopće ne ovisite o drugim korisnicima, a ujedno imate i mogućnost prilagodbe tog svog dijela
  • Namjenski poslužitelj – ovo je vrh ponude svakog ponuđača hrvatskog hostinga. Riječ je o zakupu cijelog servera, samo za vaše potrebe. Ovo je ujedno i najskuplje rješenje, ali potpuno opravdano jer je sve samo vama na raspolaganju. Možete raditi razne prilagodbe, a često se možete dogovoriti i za prilagodbe vezane uz hardverski dio.
https://www.youtube.com/watch?v=4COpHzXAwlU

Sve u svemu, hrvatski hosting web stranica ima jako puno toga za ponuditi korisnicima. Većina domaćih tvrtki nudi vam mogućnost i registracije domena pa se možete odlučiti da sve napravite putem jedne tvrtke, brzo i učinkovito.


Leave a Reply

Your email address will not be published.