SSL certifikati za sigurnije internetsko poslovanje

SSL certifikati su male datoteke podataka koji digitalno vežu kriptografski ključ s podacima organizacije. Kada se instalira na web server, on aktivira lokot i protokol https i omogućuje sigurne veze s web servera prema pregledniku. Tipično, SSL certifikati se koriste za osiguravanje transakcije kreditnih kartica, prijenos podataka i prijave te u novije vrijeme postaje norma za sigurno pregledavanje društvenih medijskih sučelja. SSL certifikati povezuju: naziv domene, naziv poslužitelja ili naziv glavnog računala te identitet organizacije (odnosno naziv tvrtke) i mjesto.

Funkcioniranje SSL certifikata

Organizacija treba instalirati SSL certifikat na svoj web poslužitelj kako bi pokrenula siguran prijenos podataka s preglednicima. Nakon što je sigurna veza uspostavljena, sav internetski prijenos podataka između web poslužitelja i web preglednika biti će siguran. Kada je certifikat uspješno instaliran na vašem poslužitelju, protokol aplikacija (također poznat kao HTTP) će se promijeniti u HTTPS, gdje „S” znači „siguran”. Ovisno o vrsti certifikata koji ste kupili i koji preglednik koristite za surfanje internetom, preglednik će pokazati lokot ili zelenu traku u pregledniku kada posjetite web stranice na kojoj su instalirani SSL certifikati.

SSL certifikati koriste nešto što se zove javni kriptografski ključ. Ova posebna vrsta kriptografije koristi dva ključa koji čine dugi niz nasumično generiranih brojeva. Jedan se zove privatni ključ, a drugi se zove javni ključ. Javni ključ poznat je serveru vlasnika i dostupan je u javnoj domeni. To se može koristiti za šifriranje bilo koje poruke.

Tržište SSL certifikata

SSL certifikati danas su iznimno bitni za sigurnost na Internetu te se svakako preporuča njihovo korištenje. Glavni razlog tome je osjećaj sigurnosti koji korisnici imaju prilikom korištenja web stranice sa SSL certifikatom.

Stoga je iznimno bitno unaprijediti svoje internetsko poslovanje i kupiti SSL certifikat. Na stranicama se najčešće susrećemo sa SSL certifikatima tvrtki poput Thawte, Comodo, Verisign, Geotrust, Symantec i dr. Iako se SSL certifikati mogu kupiti i preko posrednika, većina tvrtki preferira kupnju obaviti direktno od nekih od ovih firmi. Kupnja SSL certifikata povezana je s pružanjem usluga hostinga te se u većini firmi koje pružaju ovakve usluge može kupiti i hosting i SSL certifikati, čime je usluga samih tvrtki upotpunjena.

Želite saznati više o Sygic GPS? Onda slijedite linku da pročitate članak.

Provjera registracija domena. Važno je napomenuti kako je Republika Hrvatska jedina europska zemlja koja nudi mogućnost registracije besplatne nacionalne domene za svoje građane. Čitajte više …


Leave a Reply

Your email address will not be published.